Petunii



Petunia (familia Solanaceae) este una dintre cele mai importante flori anuale. Este o plantă de grădină, dar poate fi crescută şi în jardinieră pe balcon.
Ajunsa in Europa de mai putin de 200 de ani,vine din America de Sud (Brazilia si Argentina).
Cele mai populare soiuri şi mai cultivate la noi sînt cele denumite ştiinţific Petunia nyctaginiflora şi Petunia violacea, care sint si baza a numeroase varietati.
Din specia Petunia hybrida, s-au creat numeroase soiuri ce difera dupa inaltime si ,forma si culoarea florilor. Impartite in : inalte, mijlocii si pitice , au intre 80 si 20cm.
Petuniile, inalte si pitice pot avea cu tulpini erecte sau pendule, cu flori in forma de palnie in variate culori(unicolore sau pestrite), involte si simple, cu inflorire bogata si persistenta
Soiurile pitice, care au o crestere compacta cu flori mici sau mari, simple sau duble, sunt foarte frumoase daca sunt plantate in ghivece.
Petuniile înfloresc din iunie pana in septembrie, sînt rezistente la vînt, iar florile nu se strica daca ploua sau daca se face frig. Ele au nevoie de mult soare şi de aceea trebuie ţinute în locuri luminoase şi călduroase, în bătaia razelor solare.
Avind pretentii reduse fata de sol si expozitie, de aceea se cultiva pentru parcuri si gradini, ronduri, rabate, singure sau in combinatie cu alte plante. 
Cultivare: 
Cultura lor este simplă şi pot fi cultivate şi în acelaşi loc cu alte plante.. Atenţie! Pe timpul verii ele trebuie ţinute afară.
Petuniile se planteaza de obicei in lunile aprilie si mai. Ca teren, este nevoie de un compost fertilizat amestecat cu nisip, un sol bogat in substante nutritive, motiv pentru care sunt recomandate ingrasamintele Prefera soluri bogateine, substante organice, in special gunoi de grajd la care se adauga putin nisip pentru ca apa sa treaca mai usor prin acest amestec. Pămîntul potrivit pentru plantarea petuniilor se poate achiziţiona de la florării sau alte magazine de specialitate.Au nevoie de lumina, deci este preferabil sa le plantati in locuri insorite. 
Inmultirea
Petuniile cu flori simple se inmultesc prin seminte (puterea de germinatie a semintelor este de 4 ani), care se seamana la diferite perioade, in functie de timpul infloririi; pentru a obtine plante inflorite devreme, prin mai, vom semana pe la jumatatea lunii februarie, in cutii, intr-un amestec de pamant de frunze si nisip. Semanatul se face la suprafata ,acoperind usor samanta cu nisip, iar pana la rasarire, cutia respectiva se tine acoperita cu geam si hartie. Udatul tinerelor plantute sa se faca moderat. Pentru obtinerea unor rasaduri de calitate este bine ca acestea sa se repice cand au aparut primele frunze adevarate. Insamantarea petuniei . se poate face si direct in gradina, in luna mai. In acest caz, plantele vor inflori mai tarziu. Plantarea rasadurilor in gradina se face in luna mai, la distanta de 20-40 cm (in functie de talia soiului respectiv).
Pe timpul iernii pot fi cultivate chiar si in interior. Pentru aceasta trebuiese fac rasaduri care se transplanteza in septembrie in ghivece mici. Vor ramine afara intr-un loc adapostit si inainte de a da inghetul se aseaza in interior, la o fereastra insorita. Prin ianuarie incep sa apara primii muguri de flori.
Petuniile cu flori involte : se practica butasirea, care se efectueaza usor, din varfuri de lastari, aproape in orice anotimp,din plante aflate in cultura(in perioada iulie-august reusita inradacinarii este mai mare . De la plantele obtinute (in august) se vor face, in februarie, in sera calda (unde lastarii au pornit din belsug din planta mama) alti butasi, intr-un substrat incalzit (pamant humos, foarte nisipos). Se repica o data sau chiar de doua ori la ghivece. La loc definitiv se planteaza prin mai, la distanta de 35-40 cm (in borduri) si 50-60 cm(in ronduri), intr-un pamant nu prea umed de gradina. 
În timpul plantării petuniilor solul trebuie să fi umed. Ele au nevoie de umiditate dar nu în exces. Petuniile se udă o dată pe zi, sau chiar o dată la două zile. Dacă s-a observat că pămîntul este umed sau musteşte de apă, nu este necesar ca petuniile să mai fie udate în acea zi. Seara, petuniile pot fi stropite pe frunze şi flori, pentru a-şi menţine prospeţimea. Petuniile infloresc frumos si bogat atunci cand sunt cultivate pe terenuri insorite, afanate, permeabile si ingrasate. Atunci cand sunt plantate este necesar ca pamantul sa contina si turba cu ph adecvat. Un sol asemanator muscatelor este indicat. 
In conditii de semiumbra, inflorirea este mai slaba. In general, petuniile cu flori mari sunt mai pretentioase la lumina si caldura . Pentru o ramificare mai buna si o inflorire abundenta se ciupesc varfurile lastarilor. Ciupitul consta in indepartarea varfului plantei, atunci cand are inaltimea de 10-15 cm.
Atenţie! Petunia are nevoie de fertilizări o dată la 2-3 săptămîni cu un îngrăşămînt bogat în azot.
In timpul vegetatiei, se recomanda sa se faca ingrasarea suplimentara de 1-2 ori, putandu-se folosi in acest scop o solutie nutritiva de gunoi de pasari (1 parte gunoi la 10 parti apa)..
O data pe luna este indicat administararea unei doze de fier. Fertilizarea cu ingrasamant la un interval de 10 zile, va accentua frumusetea petuniei.
Daca plantele s-au depreciat, (ca urmare a unei udari neregulate sau a unor atacuri de boli si daunatori) pierzind frunzele de la baza tulpinii, care se ingalbenesc si se usuca, raman doar cu cateva flori si frunze in varful lastarilor, ele se pot reface cu putin ajutor.

Panta flori pana toamna tarziu, iar planta se va reface in intregime. Dupa taiere este recomandat sa aplicati un tratament foliar preventiv Mospilan, Nissorun sau Bavistin. La sol utilizati sau Revital (produs de refacere a plantelor care au suferit).
Bolile si daunatorii
Fainarea - combateti cu Rubigan 0,03% sau Bavistin 10 WP 0,1%.; fungicidele (Shavit-0,05 %, Systhane12 E-0,05%). Se fac 2 tratamente la interval de 7-12 zile.
Paianjenul - Nissorun 10 in concentratie de 0,03% ; combate toate tipurile de paianjen. Neuron 500 EC 0,008%, Omite 57 E 0,1%
Musculita alba - Mospilan 20 SP 0,025%, Confldor 20 SL 0,075%.
Cercosporiza - Dithane M45, Topsin M 0,05%, Merpan 50. Se fac 2 tratamente la interval de 7-10 zile.
Puricii de frunze - Mospilan 20 SP, Fastac 10 EC.


Petuniile, le mai puteti pastra inca un an, sub forma de plante cu lastari scurti (10-15 cm), in conditii de temperatura scazuta (8-10 grade Celsius) si lumina multa.