sâmbătă, 9 aprilie 2011

Plantarea trandafirilor


Plantarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante usor adaptabile daca le respecti cateva pretentii. Locul ales trebuie sa fie insorit, fara a fi amplasati in preajma altor plante care ii pot umbri si fara a fi plantati in locul altui trandafir (decat dupa 2 ani).
Panza freatica trebuie sa fie la minim 1,5 m, iar pamantul nu trebuie sa retina multa apa. Trandafirii tolereaza mai toate soiurile de sol care au fost imbunatatite cu ingrasaminte organice (frunze putrezite, muschi de turba, gunoi de grajd, etc.)
Plantarea se poate face fie toamna (15 octombrie -15 noiembrie), fie primavara dupa dezghet. Terenul unde urmeaza sa fie plantati incepe sa se pregateasca din august-septembrie pentru plantarea de toamna, sau toamna pana la inghet pentru plantarea de primavara. In ambele situatii se desfunda terenul la adancimea de 35-40 cm (doua lungimi de casma), se uniformizeaza, se indeparteaza pietrele, se marunteste foarte bine, iar daca s-a adaugat ingrasamant organic, acesta trebuie incorporat in momentul desfundarii.

Dupa alegerea locului potrivit pentru plantat, se face o groapa pentru fiecare trandafir de 40/40 cm si adanca de 35-40 cm, in functie de marimea radacinii. La fundul gropii se formeaza un musuroi inalt de 10-12 cm dintr-un amestec de sol fertil de la suprafata amestecat cu mranita sau gunoi de grajd bine putrezit.
Butasul de trandafir (cumparat din locuri autorizate) trebuie sa aiba 2-3 ramuri bazale cu lungimea de 20-25 cm si 2-3 radacini principale. Inaintea plantarii radacinile se scurteaza cam la 20 cm, se mocirlesc apoi se fixeaza in groapa unde urmeaza sa fie fixat. Mocirla se face din sol argilos si balegar proaspat de vita in parti egale, inmuiat cu apa pana la obtinerea unei suspensii de consistenta smantanei groase. Radacinile se inmoaie bine in mocirla, se introduce in groapa cu partea altoita cam 5 cm sub nivelul solului, se umple groapa 2/3 cu pamant, se taseaza bine pe langa planta apoi se umple definitiv groapa, preferabil cu pamant amestecat cu gunoi bine fermentat, si se taseaza usor. Se uda abundent (8-10 l), dupa care se musuroiesc pana aproape se acopera definitiv ramurile.
Cand plantarea se face primavara, musuroiul se face doar de 10-15 cm inaltime. Primavara, cand pericolul de inghet a trecut si dupa ce au crescut lastarii de 10-15 cm, musuroiul se desface si terenul se niveleaza pentru a impiedica baltirea apei.
Distanta intre plante difera de la un soi la altul. Cei pitici, pot fi plantati la o distanta de 40-50 cm intre ei, teahibrida 80-120 cm, cei urcatori 100-150 cm, cei taratori la 200-300 cm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu