joi, 7 aprilie 2011

Regina Noptii


Regina Noptii


Aceasta floare, prin parfumul sau diafan, dar puternic, si prin aparitia gratioasa, este intr-adevar stapana absoluta a gradinilor si balcoanelor noastre.
Regina noptii (Nicotiana affinis) este o planta perena destul de inalta, ajunge si la un metru sau chiar mai bine. Frunzele, catifelate, de un verde inchis, ajung si la 10-12 cm lungime. Tulpina este subtire, inalta si noduroasa, dar cu aspect firav.
Din radacina se formeaza o tufa din mai multe tulpini. Florile, albe sau colorate (roz, violet, verde sau galben), au forma de trompeta alungita cu cinci petale si emana un parfum unic si puternic, care inmiresmeaza noptile si zilele noroase. Florile apar in partea de sus a tulpinii si infloresc mai multe odata, din iunie pana spre sfarsitul toamnei.
Cum o ingrijim
Regina noptii nu este pretentioasa. Are nevoie de un sol bogat, bine drenat, care sa fie udat periodic (de preferinta in fiecare seara), pentru a nu lasa pamantul sa se usuce. E bine sa fie ferita de soarele puternic al amiezelor de vara, locurile in care dupa-amiaza este umbra si dimineata soare fiind ideale.
Cum se inmulteste
Cea mai simpla metoda de inmultire este prin seminte. Acestea se seamana la inceputul primaverii (in luna aprilie) in sera, fara a fi acoperite de pamant. La temperatura de 20-22 grade C vor germina in 10-20 de zile si vor putea fi transplantate in gradini. Daca primavara este calduroasa si pericolul inghetului a trecut, se pot planta direct in pamant, in gradina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu