miercuri, 11 mai 2011

Intretinerea trandafirilor


Trandafirii au nevoie de ingrijire pe toata perioada de vegetatie daca doresti in gradina ta trandafiri frumosi si sanatosi. Primavara, dupa dezghet se indeparteaza musuroiul facut toamna, se niveleaza pamantul si se adauga ingrasamant daca este cazul.
Buruienile dintre trandafiri se vor inlatura ori de cate ori este cazul. Prasitul nu trebuie sa se faca foarte adanc pentru a nu se atinge, rani sau rupe radacinile. Udatul se face cand pamantul este uscat, dar nu mai repede de o data pa saptamana. Trandafirul are nevoie de apa, dar sa nu balteasca si nu zilnic. In caz de canicula se poate uda mai des dar numai seara tarziu sau dimineata devreme.
Tratamentele pot fi de prevenire a inbolnavirilor (din 14 in 14 zile) sau pentru tratarea unor boli deja aparute: pete albe pe frunze-fainarea, pete rosietice pe frunze-rugina, larve de daunatori, etc. In cazul in care de la radacina trabdafirului apar lastari de maces, acestia se indeparteaza cu o foarfeca de taiat vie cat mai aproape de radacina, de locul de unde a rasarit.
Pe toata perioada de inflorire, se vor aduna trandafirii scuturati de petale, acestia au si un aspect urat, dar se accelereaza perioada de reinflorire a urmatorului boboc. Cu cat se vor recolta mai multe flori taiate dintr-o tufa de trandafiri, cu atat vor creste mai multe flori. Canicula si seceta afecteaza marimea florilor si productivitatea trandafirilor. In timpul caniculei pot aparea flori mult mai mici si uneori deformate.

Un comentariu: